A sportegyesületünk jelenlegi nevét (Kaposvári 1.MCM-Diamant Adorján SE) főszponzoráról, az 1.Magyar Cukor Manufaktúráról, és a volt hírneves sportemberről, Adorján Józsefről kapta.

Adorján József (1894-1976) kiváló sportember volt, aki az úszáson kívül számos más sportágban is jeleskedett. Volt amatőr labdarúgó válogatott, vízilabdázott, futóversenyeket nyert, sakk- és kardvívó versenyeken is képviseltette magát. Nevéhez fűződik városunk úszósportjának megalapozása, felvirágoztatása. Hazánkban ő oktatta először a „krall-technikát”. Edzőként elindította többek között az úszó olimpiai bajnok Csík Ferencet, az olimpiai bronzérmes Lengyel Árpádot, Németh Sándort örökös magyar bajnokot és Győrfi Endre olimpiai ezüstérmes vízilabdázót (Jutasi, 2007).

Klubunk 1976 óta foglalkozik versenysporttal

Körülbelül 20-25 versenyzővel indultunk, később az utánpótlás nevelésének fokozása és társadalmi igényből adódóan a létszám folyamatosan bővült. Jelenleg közel 100 sportoló tevékenykedik aktívan egyesületünkben, több kategóriában (szabadidős tevékenység, versenysport – úszás, uszonyos- és búvárúszás, iskolai úszásoktatás, tanmedencés foglakozás, szenior úszás, integráltan fogyatékkal élők). Azért, hogy már fiatalon megismerkedhessenek a gyermekek a vizes sportok által nyújtotta örömmel, és hogy időben kialakíthassuk náluk a mozgásigényt, 4 éves kortól várjuk a vízbiztonság, úszómozgást elsajátítani vágyó gyermekeket kiscsoportos tanmedencés úszófoglalkozásainkon.
Amennyiben szabadidősportként, rekreációs célzattal edzenének, vagy az élsport irányába érdeklődnek lehetőséget biztosítunk a három vizes sportág űzésére is gyermekkortól szeniorig egyaránt. 2010 óta mentőúszó/élet- és vízimentő rendezvényeken is elindulnak sportolóink, amelyet ösztönző-rutinszerű célokkal szervezünk. Ebben a sportágban is nemzetközi szintű, köztük dobogós eredményeink is születtek.

Junior VBKiemelten odafigyelünk arra, hogy mindenkinek lehetőséget adjunk a fent felsorolt vizes sportágak elsajátítására, megtalálja ezek közül azt, amit igazán megszeret. Szakembereink nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra. Hazánkban gyakran egy adott sportoló a pályafutása alatt több edző keze közé is kerül, korosztálytól függően. Egyesületünkben azonban mesteredzőnk már az elejétől, a tanmedencés úszásoktatással kezdve, akár a válogatott szintig neveli ki a fiatal sportolókat.

Az egyesületünkben két szakosztály működik, az úszó-, és az uszonyos- és búvárúszó szakosztály. Ez utóbbiban 1980 óta folyamatosan vesznek részt versenyzőink nemzetközi megmérettetéseken (például világkupa-sorozat), emellett minden évben az egyszer megrendezésre kerülő felnőtt és korosztályos Európa bajnokságon és/vagy a Világbajnokságon is volt indulónk.

Sportolóink és edzőink sikerességét az itt nyert érmek száma is tükrözi: Összesen 183 darab (2019) medált szereztek világjátékok, világ- és Európa-bajnokságokon. Versenyzőink sok korosztályos (junior, felnőtt) Európa- és világcsúcsot állítottak fel karrierjük során. Például: Vinkler Péter 800m és 1500 m felszíni úszás, Lábodi Laura 800m búvárúszás, Wirtz Melinda 1500 m felszíni úszás, Kovács Zsófia 200 m uszonyos gyorsúszás.

Jelenleg 4 válogatott uszonyosúszónk van:  Lengyeltóti Bence, Stadler Csenge, Semostyán Róbert és Szabó Száva Hargita. Versenyzőink a legkisebbektől a legnagyobbakig a 2018-as szezonban több, mint negyvenszer állhattak fel magyar bajnokságon a dobogó legfelső fokára.

Klubunkban nagy hangsúlyt fektetünk az úszó szakosztályra is, amit bizonyítanak az elmúlt években elért szép eredmények (országos bajnoki dobogós és döntős helyezések). Számtalan úszó diákolimpiai bajnokunk, korosztályos magyar bajnokaink és ranglistavezetők jellemzik jelenlegi úszószakosztályunkat (aranyjelvényesek, jövő bajnokai program).

Bízunk abban, hogy ezek az eredmények csak bővülni fognak az évek folyamán, és továbbra is lehetőséget tudunk adni a fiatal sportolni vágyó, vagy épp szeniornak mondható úszók és búvárúszóknak a szabadidejük helyes eltöltéséhez.